zorg

zorg

maandag 24 april 2017

RALFI tekst week van 24 april 2017
RALFI TEKST week van 24 april 2017                            BIJENSTERFTE
http://www.ralfilezen.nl/images/dieren/bijen.png

Het gaat niet goed met de bij. En ook niet met de hommel en de vlinder. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd. En daardoor krijgt de mens ook problemen. Gelukkig kunnen we er wel iets aan doen.


Kampioenen

Wat krijgen we van bijen? Antwoord: een volle winkelkar. Zonder bijen zou er op de aarde minder voedsel zijn. Bijen brengen stuifmeel van de ene naar de andere plant. Zo kunnen er vruchten aan de plant groeien. Kevers, vliegjes en vlinders, bestuiven ook planten. Maar bijen en hommels zijn daar kampioen in. Ze zorgen ervoor dat er fruit en groenten in de winkel ligt. Kersen, appels en bramen bijvoorbeeld. Maar ook courgettes en paprika’s. Zelfs koffie, chocola en noten danken we aan de bij. Zonder bijen zou er op veel plaatsen in de wereld hongersnood ontstaan. 

Twintigduizend soorten

Bijen zijn insecten. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun zwarte lijf met gele strepen. Ze zijn vooral bekend om de honing die ze maken. Zelf eten ze nectar en stuifmeel. Dat zit in bloemen. In totaal bestaan er wel twintigduizend soorten bijen. Sommige soorten leven in groepen. Bijvoorbeeld in een bijenkorf. Andere bijen leven alleen. En je vindt ze over de hele wereld. Behalve op de Noord- en de Zuidpool. Hommels zijn ook een soort bijen. Ze zijn alleen groter en ze hebben langere haren. Daardoor overleven ze makkelijker in koelere streken. 




In de problemen

Het gaat niet goed met de bijen. En ook niet met andere bestuivers, zoals vlinders en kevers. Twee op de vijf soorten zijn bijna uitgestorven. Dat zeggen wetenschappers uit 124 landen. Waarom gaat het nou zo slecht met de bijen? Er zijn verschillende oorzaken. Veel boeren verbouwen maar één gewas. Daar blijven bijen weg, omdat ze er te weinig voedsel vinden. Boeren gebruiken vaak ook bestrijdingsmiddelen. Die zijn schadelijk voor bijen. Ook klimaatverandering speelt een rol. Bijvoorbeeld bij hommels. Zij hebben een dikke vacht tegen de kou. Maar als het warmer wordt op de aarde, hebben ze daar last van.


                                                          

Oplossingen

Gelukkig zijn er ook oplossingen. Boeren kunnen gewassen op een andere manier kweken. Dan zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Het helpt ook als boeren op allerlei plekken wilde planten laten bloeien. Bijen hebben dan voedsel. En woon je in de stad? Dan kun je ook je steentje bijdragen. Plant op je balkon of in je tuin bloeiende planten. Je kunt ook een bijenhotel bouwen.

Red de bij!